+358 10 299 6030 digipool@digipool.fi

Maailma muuttuu nopeasti ja luonnollisesti myös rekrytointi sen mukana. Etätyö on kasvattanut suosiotaan, eikä ihme. Tällä trendillä on kuitenkin myös haasteensa ja etätyön onnistumiseksi tuleekin – työnantajan sekä työnhakijan – ottaa paljon asioita huomioon. Etätyön osalta edut ja haasteet voivat vaihdella paljonkin eri osaajien kohdalla, eri tilanteissa sekä organisaatioissa. Jokaisen osaajan tulee siis itse miettiä, soveltuuko etätyö juuri hänelle.     

Etätyön etuja on useita. Moni saattaa ensimmäisenä miettiä ajansäästöä, kiitos etätyön. Kun teet töitä valitsemassasi paikassa, kuten vaikkapa kotona, säästyy työmatkoista paljon aikaa ja luonnollisesti myös rahaa. Tämä voi hyvinkin parantaa elämän laatua, kun jää enemmän aikaa esimerkiksi perheelle, harrastuksiin ja muihin tärkeäksi kokemiisi asioihin. Etätyö tarjoaakin usein joustavuutta työntekoon, jolloin voit sovittaa työskentelyn ajan omiin tarpeisiisi sopivaksi, mikä auttaa usein työn ja henkilökohtaisen elämän tasapainottamisessa.     

Etätyöt mahdollistavat myös työskentelyn yrityksissä, jotka ovat kaukana omasta asuinpaikasta. Tämä mahdollistaakin työmahdollisuuksien merkittävän laajenemisen. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta etätyö voi olla monellakin tapaa myös ympäristöteko; esimerkiksi liikenteen päästöt vähenevät, kun työntekijän ei tarvitse matkustaa toimistolle päivittäin ja myös tarve papereille sekä muille fyysisille dokumenteille voi vähetä, koska etätöissä tehokkaasti toimiminen edellyttää erilaisten teknologien käyttöä. Myös jokaisen osaajan voi olla helpompi hallita omaa energian käyttöään.    

Kun mietitään etätyöpaikkaan hakemista, on tärkeää huomioida myös sen mukanaan tuomat haasteet. Osa näistä haasteista voi olla toiselle etuja, joten etätöihin menemistä kannattaa aina miettiä työ- ja osaajakohtaisesti. Kun toiselle työn ja vapaa-ajan yhdistäminen helpottuu etätöiden yhteydessä, toiselle tämä raja taas voi hämärtyä. Tämä siis voi näissä tapauksissa johtaa jatkuvaan työskentelyyn ja loppuun palaamiseen. Viimeaikaiset tutkimustulokset vahvistavat sitä, että työuupumuksen riskit ovat lisääntyneet ja erityisesti nuorilla yksinäisyyden kokemukset ovat yhä yleisempiä. Sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen voikin olla haasteellista. Joillekin osaajille työkavereiden välinen vuorovaikutus kattaa suuren osan sosiaalisesta kanssakäymisestä. Tämän kanssakäymisen poisjääminen voi aiheuttaa yksinäisyyden tunteita. Sosiaalisiin suhteisiin liittyvien riskien lisäksi esimerkiksi erityisesti nuorilla osaajilla voi helposti olla kokemuksia siitä, että jää työn kanssa liian yksin. Nämä ongelmat on otettava vakavissaan, koska ne laajenevat helposti myös työn ulkopuolelle.  

Sujuvan viestinnän tärkeys korostuu myös etätöiden yhteydessä. Tehokkaan viestinnän onnistumiseksi vaaditaan kommunikaation ja myös käytössä olevien teknisten työkalujen osaamista. Tehokkaan viestinnän hallitseminen on tärkeää, jotta vältyttäisiin helposti syntyviltä väärinkäsityksiltä. Kun työskentelee etänä, tulee myös huomioida työergonomia. Tämä on usein toimistoilla otettu jo valmiiksi huomioon, mutta etänä työskennellessään tulee työergonomiaan liittyvistä asioista huolehtia itse. Etänä on mahdollista työskennellä myös yli asuinmaansa rajojen, mutta tällaiseen ratkaisuun päätyessään kannattaa ottaa etukäteen työllistävän maan lainsäädännöstä yms. selvää. Kaikille osaajille ei myöskään sovi etätöiden vaatima itsenäinen työskentely: itseohjautuvuus ja kyky motivoida itseään. Kokemattomalla saattaa olla mielikuva, että etätyö on tavoittelemisen arvoista ja aina paras vaihtoehto, mutta ensin kannattaisi kokeilla mikä itselle parhaiten sopii.  

Näidenkin asioiden huomioimiseen saat apua, ideoita ja tukea digipoolilta, ota siis yhteyttä niin jutellaan! Kovasti kiinnostaisi kuulla mielipiteitänne etätöistä!