+358 10 299 6030 digipool@digipool.fi

Käytän päivittäin ammattirekrytoijan työkaluja, joista tärkein ainakin tällä hetkellä on LinkedIn Recruiter Professional. Sen hakutulokset perustuvat – ei niinkään LinkedIn -käyttäjän ammattitaitoon ja osaamiseen, vaan siihen, mitä tietoa hän on profiiliinsa laittanut. Paraskaan tekoäly ei osaa yhdistää sellaista osaamista LinkedIn -profiiliin, josta ei missään ole mitään tietoa tai joka on kenties dokumentoitu ja tallennettu jonnekin muualle. 

Oleellista on ymmärtää, että LinkedIn ei ole ansioluettelo- eikä CV -pankki. Ei ole samantekevää mitä potaskaa profiiliisi täytteeksi kirjoitat. Annan tässä kirjoituksessa lyhyet ohjeet kuinka optimoida profiilin otsikko (headline) LinkedIn’in hakukonetta varten ja kirjoitan LinkedIn’istä taas hieman eri kulmalla seuraavaksi. Sarjaan kuuluu myös aiempi blogini ’LinkedIn työnhaun tukena’, jossa jo osaltaan viittaan tähän samaan aiheeseen. Koska aihe kuitenkin on tärkeä, keskityn tässä nyt pelkästään profiilin otsikkoon ja sen optimointiin. 

Oleellista on, että sisällytät profiiliisi tärkeimmät hakusanat, joita rekrytoijat, headhunterit ja tuleva työnantajasi käyttävät osaajia etsiessään. Ole innovatiivinen, mutta voit kysyä neuvoa myös esimerkiksi minulta. Mitä ylempänä LinkedIn -profiilissasi sinulla on hakusanoja, johon hakukone voi ikään kuin tarttua, sitä tehokkaammin LinkedIn’in hakukone sinut löytää. Siispä profiilin otsikko kannattaa miettiä tarkkaan. Sijoita kaikki tärkeimmät hakusanat jo sinne – nimenomaan ne hakusanat, joilla toivot itsesi löydettävän. En kuitenkaan tarkoita, että hakusanoja kannattaisi sijoittaa vain ja ainoastaan otsikkoon, vaan päinvastoin niin ehdottomasti myös muualle profiiliin. 

Mikäli et erikseen kustomoi profiilisi otsikkoa, LinkedIn automaattisesti muodostaa otsikon nykyisen tai viimeisimmän tehtäväsi perusteella ”Johtaja – Oy Yritys AB”. Kannattaa kuitenkin miettiä, kun käytettävissä on jopa 120 merkkiä, miten headlinen kirjoittaa ja mitä hakusanoja käyttää. Tässä ei tarkoiteta, että lisätään adjektiiveja ”super-hyvä”, ”innovoiva”, ”hands-on”, ”mahtava”, ”kaunis” jne. sillä ne eivät ole hakusanoja, joilla sinua etsitään ja joilla haluat sinut löydettävän. Sen sijaan laita esimerkiksi ”Johtaja, Director – Global Supply Chain Management Professional – IPMA B, PMI”. Mitä enemmän haluamiasi hakusanoja, sitä todennäköisemmin juuri sinut löydetään tuhansien muiden profiilien joukosta. Se, käytätkö otsikossa suomea vai englantia, tai kenties jotakin muuta kieltä, riippuu siitä, tähtäätkö kotimaiseen vai kansainväliseen rooliin. Olen jo aiemmin kirjoittanut itse käyttäväni mahdollisimman hyvän hakutuloksen saavuttaakseni hauissa kaikkia niitä kieliä, jotka tehtävään nähden voisivat tulla kysymykseen. 

Uusi LinkedIn -profiilin headline indeksoituu LinkedIn -hakukoneelle heti muutoksen tehtyäsi ja kun Google ja muut hakukoneet jonkinlaisella viiveellä alkavat löytää profiilisi, nouset sielläkin esiin uudella myyvällä otsikollasi. Ja jälleen kerran: LinkedIn -profiili kannattaa optimoida vaikka et hakisikaan töitä. Viimeistelty profiili vahvistaa henkilöbrändiäsi ja lisää uskottavuuttasi niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin liiketoiminnassa. Mitä parempi teksti, sen uskottavampi olet: ei käännös- tai kirjoitusvirheitä, ei virheitä suurten ja pienten alkukirjaimien kanssa – ei lapsuksia, vaan paikkaansa pitävää tietoa myyvässä muodossa. 

Oliko tässä jo riittävän hyvät ja selkeät ohjeet? Ei kun toimeksi sitten. Jos kuitenkaan et vielä tiedä mitä hakusanoja ja fraaseja viljellä, tutki tavoittelemasi toimialan ja sinua kiinnostavien yritysten nettisivuilla, sosiaalisen median profiileissa tai työpaikkailmoituksissa toistamaa terminologiaa.