Lähes jokainen meistä on ollut tilanteessa, jossa mukavaa työtä tai työtä ylipäätään ei tunnu löytyvän. Unelmatyön hankkiminen voikin olla erittäin haastavaa, mutta sellaisen hankkiminen on täysin mahdollista, kunhan vain on sitoutunut ja valmis tekemään siihen vaadittavan pohjatyön. Tärkeää on pitää jatkuvasti mielessään päämäärä, tarkastella valittujen keinojen toimivuutta ja ottaa oppia tekemistään virheistä.
Kun lähdetään tavoittelemaan unelmatyötä, ensimmäiseksi on olennaista miettiä selkeä strategia. Usein kannattaa lähteä liikkeelle tarkastelemalla avoimia työpaikkoja eri lähteistä ja olemalla yhteyksissä yrityksiin, joista jo valmiiksi tunnet jonkun osaajan. Kannattaakin harkita piilotyöpaikkojen metsästämistä, koska lähellekään kaikki paikat eivät tule julkiseen hakuun. Tästä aiheesta löytyy myös oma blogi-kirjotuksensa, joten en lähde avaamaan aihetta tässä sen enempää. Ennen ansioluetteloiden ja hakemusten päivittelyä, kannattaa ensin olla selvillä siitä, mitä konkreettisesti haluat saavuttaa. Mieti siis ensin, mitkä seikat tekevät juuri sinulle sen unelmien työn. Määrittele vahvuutesi, mikä on intohimosi ja mistä asioista olet kiinnostunut. Tämän jälkeen realististen tavoitteiden määritteleminen helpottuu.
Ennen hakemusten lähettämistä, kannattaa huomioida hakemusten ja ansioluetteloiden ajankohtaisuus. Nämä dokumentit kannattaa päivittää jokaiseen haettavaan paikkaan kohdennetusti. Muista ottaa etukäteen selvää, millaisia sertifikaatteja unelmatyöhösi tarvitaan ja minkä taidon oppimisesta voisi olla hyötyä. Kannattaa miettiä, pystytkö vapaa-ajallasi kehittämään taitojasi vaikkapa harrastustesi kautta. Unelmatyön metsästäminen on jatkuva oppimisprosessi. Kannattaa siis ottaa vastaan palautetta, jota saat ja tarkastele omaa suoriutumistasoasi jokaisen haastattelun jälkeen. On tärkeää pitää myös jatkuvasti hyvää huolta olemuksestasi ja professionaalisuudestasi verkossa – ja myös offline-maailmassa.
Usein korostan verkostoitumisen tärkeyttä, ja tärkeää se on myös unelmatyön metsästämisessä. On siis tulevan urasi sekä unelmatöiden löytymisen kannalta olennaista, että rakennat ammatillisia verkostoja alallasi. Tarjolla on paljon erilaisia verkostoitumistilaisuuksia, kuten oman alan seminaareja ja muita tapahtumia. Myös sosiaalista mediaa voi hyvin käyttää verkostoitumisen tukena. Itse haastatteluun kannattaa mennä aina hyvin valmistuneena. Erityisesti kun pääset unelmatyösi haastatteluun, kannattaa miettiä laadukkaita vastauksia yleisimpiin haastattelukysymyksiin sekä osoittaa kiinnostusta kyseisen yrityksen suhteen tutustumalla etukäteen yrityksen toimintaan ja sen historiaan. Tärkeää on pitää haastatteluissa itseluottamusta ja positiivista mielentilaa yllä.
Jos unelmatyötä ei vaan tunnu löytyvän, kannattaa tässä vaiheessa viimeistään olla ammattilaiseen yhteydessä. Apua voi helposti pyytää esimerkiksi oman osaamisen ytimekkääseen sanoittamiseen, kiinnostavan ansioluettelon tekoon tai vaikkapa piilotyöpaikkojen löytämiseen.
Digipoolin ammattilaiset juttelevat työnhakuun liittyvistä haasteista kanssasi mielellään, ota siis yhteyttä!